Järjestötoiminnan tietopalvelu – Järjestö- ja yhdistystoiminta
Sosiaali- ja terveysjärjestöillä heikot talousnäkymät
21.2.2011
Yli viidennes valtakunnallisista sosiaali- ja terveysjärjestöistä pitää nykyistä taloustilannettaan (2010) huonona tai melko huonona ja ennakoi taloustilanteensa heikentyvän. Kielteisimmät näkymät ovat päihde-, lastensuojelu- ja vammaisjärjestöissä. Selvimmin on huonontunut valtakunnallisten järjestöjen talous, mutta myös paikallisyhdistysten talous on kiristynyt kuntien toiminta-avustusten vähentymisen ja tilavuokrien kallistumisen vuoksi.
Uusi ilmiö alan järjestöissä ovat lomautukset ja irtisanomiset. 22 prosenttia valtakunnallisista järjestöistä ennakoi henkilöstösupistuksia vuoden kuluessa. Vaikein tilanne on vammaisjärjestöissä ja myönteisin vanhusjärjestöissä. Samalla toimintaansa supistavien järjestöjen määrä on kasvanut ja laajentavien vähentynyt.
Järjestöjen riippuvuus RAY:n rahoituksesta on viime vuosina kasvanut. Järjestöjen talousongelmien taustalla on kaksi asiaa: RAY:n yleisavustusten kasvun pysähtyminen, jopa lasku, ja kuntien tiukat tulkinnat hankintalainsäädännöstä.
– Järjestöjen palvelutoiminnan supistumiseen vaikuttaa erityisesti kuntien rajoittunut tulkinta hankintalainsäädännöstä. Hinta on noussut tärkeimmäksi valintakriteeriksi. Palvelut ovat nopeasti keskittymässä voittoa tavoitteleville isoille yrityksille, sanoo järjestöpäällikkö Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitosta (STKL).
– Tämä ei ole palvelujen käyttäjien edun mukaista. Järjestökentältä välittyvät esimerkit kertovat karua kieltä paluusta köyhäinhoitoon ja palvelujen käyttäjien sijoittamiseen ”halvimman huudon mukaan” jopa vastoin heidän tahtoaan, Vuorinen toteaa.
– Järjestöjen tärkein tehtävä yhteiskunnassa ei ole palvelujen tuottaminen, vaikka sekin on tärkeää. Perinteinen järjestötoiminta on erittäin tärkeä ja toimiva vaikuttamisen kanava, jonka kautta kansalaisten näkemyksiä välitetään päätöksentekoon, Vuorinen sanoo.
Myös paikallisyhdistysten talouden kiristymisestä ovat näkyvissä ensimmäiset merkit. Joka kolmannella yhdistyksellä kunnan myöntämä toiminta-avustus on vähentynyt tai loppunut. Kunnalta saatuja toimintatiloja käyttävistä yhdistyksistä 41 % maksaa tiloistaan aiempaa enemmän.
– Tämä on erittäin iso riski yhdistysten toiminnalle. Osalla yhdistyksistä tilamaksujen nosto pakottaa toiminnan rajoittamiseen tai osallistumismaksujen korottamiseen. Se taas voi johtaa siihen, ettei kaikilla ole enää mahdollista osallistua yhdistysten toimintaan, Marja Vuorinen sanoo.
Lähde: Järjestöbarometri 2010. STKL