Järjestöjen parhaat käytännöt

Tuuks mukaan toimintaan
– vapaaehtoiset vanhusten arkea rikastuttamassa
Vapaaehtoistoiminta rikastuttaa palvelutalon asukkaiden arkea ja edistää heidän osallisuuttaan. Vapaaehtoinen on kanssaihminen, joka tarjoaa asukkaiden käyttöön hetkisen omaa aikaansa. Työntekijöiden arki on useimmiten kiireistä, ja ajan antaminen asukkaille on rajoitettua. Vapaaehtoistoimintaa ei tule kuitenkaan pitää varsinaisena palveluna, vaikka se on tapa lisätä palvelun asiakaslähtöisyyttä.Vapaaehtoistoiminnan suunnittelun ja toteuttamisen edellytys on, että johto sitoutuu siihen. Käytännön organisoimisen hoitaa vapaaehtoistoiminnan vastaava, jonka tehtävänkuvaan se on kirjattu. Toiminta ei onnistu ilman selkeää vastuuhenkilöä, joka toimii yhteistyössä vanhusten ja heidän läheistensä, vapaaehtoisten ja työntekijöiden kanssa. Vapaaehtoistoiminnan organisoimisen onnistuminen edellyttää, että koko työyhteisö vastuuhenkilön ohella on sitoutunut siihen.
Vapaaehtoistoiminta on laadukasta, kun sen toteuttaminen on systemaattista ja avointa. Toiminnan periaatteiden tulee siten olla auki kirjoitettuja ja perusteltuja. Vapaaehtoistoiminnan organisointi vaatii etenkin alkuvaiheessa aikaa ja resursseja vapaaehtoistoiminnan vastaavalta ja koko työyhteisöltä. Asiaan kannattaa kuitenkin panostaa, sillä hyvin organisoitu vapaaehtoistoiminta on kaikkien – etenkin asukkaiden-ilo ja voimavara.
Vapaaehtoistoiminnan toimintakäsikirja
Tuuks mukaan toimintaan -projektissa (2009–2011) kehitettiin vapaaehtoistoiminnan tukirakennetta vanhustyöhön. Vapaaehtoistoiminnan toimintakäsikirjassa kuvataan lukijaystävällisessä muodossa projektissa kehitetyt tukiaineistot kuten vapaaehtoistoiminnan opas ja peruskoulutus. Lisäksi esitellään vapaaehtoistoiminnan menestystekijöitä, joita ovat asukkaiden osallisuus ja yksilöllisyys, verkostoituminen sekä positiivisen ilmapiirin ylläpitäminen. Aineistoa voivat hyödyntää palvelutalot ja muut vapaaehtoisalan toimijat.Tuuks mukaan toiminta -projekti ja sen tuloksen syntynyt toimintakäsikirja toteutettiin neljän tamperelaisen järjestön välisenä yhteistyönä. Projektia hallinnoi Koivupirtin säätiö ja mukana olivat Tampereen Naisyhdistys ry:n Lahdensivun koti, Kotipirtti ry sekä Lähimmäispirtti ry. Lisäksi hyödynnettiin vapaaehtoisten ja muiden yhteistyökumppanien kokemuksia pitkin projektia. Rahoittajana toimi raha-automaattiyhdistys.
Tanja Laatikainen
Vapaaehtoistoiminnan toimintakäsikirja vanhustyöhön
Tanja Laatikainen. Koivupirtin säätiö, 2011.
Aineisto on ladattavissa Koivupirtin säätiön Internet –sivuilta www.koivupirtti.fi