rss Palvelut

Palvelut -osiossa esitellään Suomessa käytetyimpien ja järjestöjen kannalta hyödyllisimpien sosiaalisen median kanavien käyttöä. Artikkeleista saat konkreettisia vinkkejä esimerkiksi Facebookin ja Twitterin käyttöön.
30.9.2011 14.55

Facebook-kielen lyhyt oppimäärä, osa 1

Facebook-sanasto on tullut huomaamatta osaksi päivittäistä puhekieltämme. Kaupungilla kuulee puhuttavan kavereiden uusista profiilikuvista, statuksista ja täggäyksistä. Timeline ja ticker ovat puolestaan olleet kovia sanoja kuluneen viikon aikana. Facebookissa myös tägätään ja pyöritään "woolilla". Niille, joille termit ovat vielä hieman tuntemattomampia, aloitan Kiinnostu-kirjan blogissa Facebook-kielen lyhyen oppimäärän verkkoluennot. Tässä osa 1, olkaa hyvä. 

Facebook-kielen lyhyt oppimäärä, osa 1


Facebook panostaa tällä hetkellä täysillä henkilökohtaisen profiilin päivityksiin. Profiili muuttuu Timelineksi lähiaikoina kaikille käyttäjille. Lisäksi Ticker Facebook-profiilissa pyörii jo nyt näytöllä, vaikkakin tänään perjantaina 30.9.2011, tätä uutisnauhaa ei ole palvelussa näkynyt.  

Uudet päivitykset tuovat tullessaan aina uusia sanoja Facebook-kieleen. Sitä, millaisiksi näiden toimintojen suomenkieliset nimet muokkaantuvat, tietää tuskin kukaan. Alla joka tapauksessa lyhyt Facebook-kielen oppimäärä, päivitettynä kirjaan painetusta versiosta tähän päivään. 

Etusivu eli newsfeed eli "fiidi"

Oman profiilin kotisivu, josta näkee kavereidensa ja fanittamiensa sivujen viimeisimmät päivitykset. Etusivun otsikkona toimii Uutiset ja käyttäjä voi selata uutisvirtaa valitsemalla "Viimeisimmät päivitykset" tai "Kohokohdat". 


Ticker eli uutisnauha eli minifeed

Profiilin oikeassa laidassa pyörivä jatkuvasti päivittyvä uutisnauha, josta käyttäjä näkee esimerkiksi kavereidensa tykkäykset, näiden Spotifyn kautta kuuntelemat kappaleet ja peleihin liittyvät toiminnot. Facebookin kehittäjät kertoivat f8-konferenssissa viime viikolla, että Tickerin tarkoitus on puhdistaa varsinainen uutissivu "häiritsevältä" toiminnalta ja jättää sinne laadukkaat päivitykset, kuten tilapäivitykset ja kuvien jakamiseen liittyvät toiminnot. 


Seinä eli Wall

Facebook-profiilissa ja -sivulla on seinä, josta puhutaan paljon myös sen englanninkielisellä termillä wall eli "wool". Seinälle kirjoitetaan omat tilapäivitykset ja sinne kaverit ja fanit voivat jakaa kommenttejaan ja kuviaan, mikäli tämän on näille yksityisasetuksissa sallinut. Seinän tiedot ovat aikajärjestyksessä, uusin päivitys aina ylimpänä. 


Status- eli tilapäivitys eli status

Facebook-profiiliin ja -sivulle kirjoitetaan tilapäivityksiä. Erityisesti henkilön itse omassa profiilissaan jakamat tiedot ovat muodostuneet kansankielellä statuksiksi. Kun puolestaan kirjoittaa toisen henkilön seinälle tai yhteisön Facebook-sivulle, puhutaan ennemminkin kommenteista, vaikka toiminto itsessään on sama. 


Timeline

Profiilin uudistava toiminto, joka muuttaa vielä tällä hetkellä olevan profiilin täysin uudenlaiseksi. Tänään profiili näyttää alla olevan kuvan mukaiselta, mutta jo huomenna se voi näyttää ihan muulta. Katso Timelinea ja Tickeriä käsittelevästä blogikirjoituksesta tarkemmin Timelinesta. Uudistusta käsittelevä video löytyy täältä. Jos haluat ottaa Timelinen käyttöön jo ennen kuin se aktivoituu kaikille käyttäjille, löydät vinkkejä siihen Iltalehden suomenkielisestä koosteesta tai Mashablen blogista


Profiili syyskuu 2011

Profiilikuva

Statuksen ohella tämä termi on tarttunut puhekieleen. Näistä molemmista asioista kuulee nykyään puhuttavan, kun ihmiset kohtaavat toisiaan. Kyseessä on siis oman profiilin kuva, joka toistuu sekä vielä tällä hetkellä profiilin vasemmassa laidassa, mutta myös pikkukuvakkeena kaikissa julkaisuissa, jotka Facebookissa teet.  

Fanisivu eli sivu

Jonkin järjestön, yrityksen, yhteisön, ihmisen tai asian sivu, jota voi kannattaa tai josta voi tykätä ja näin osoittaa olevansa asian tai yhteisön "fani". Tykkäämällä siis "fanitetaan" eri asioita, ihmisiä ja yhteisöjä. 

Tägätä

Facebookissa voi merkitä toisia käyttäjiä esimerkiksi kuviin, omiin tilapäivityksiin, paikkamerkintöihin tai kommentteihin toisten profiileissa tai sivuilla. Täggääminen esimerkiksi tilapäivitykseen mahdollistaa sen, että Facebook lähettää merkityille henkilöille viestin ilmoituksiin. Täggääminen toimii siis myös eräänlaisena kommunikointivälineenä, jota ilman et välttämättä tietäisi, kuka on sinut päivityksissään maininnut. 

Facebook täggääminen statuksessa
Kun kirjoitat jonkun kaverisi nimen alun tilapäivitykseesi, Facebook hakee automaattisesti kirjaimilla alkavat kaverisi listaan tekstin alle. Voit valita listasta oikean henkilön ja Facebook aktivoi nimen päivitykseesi.


Facebook-kielen lyhyeen oppimäärään tulee jatko-osia tasaisesti. Seuraa mukana!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi