rss Palvelut

Palvelut -osiossa esitellään Suomessa käytetyimpien ja järjestöjen kannalta hyödyllisimpien sosiaalisen median kanavien käyttöä. Artikkeleista saat konkreettisia vinkkejä esimerkiksi Facebookin ja Twitterin käyttöön.
23.9.2011 19.29

Facebookin uudistuksia: Timeline ja Ticker

Facebook uudistaa toimintojaan tasaisin välein ja eilen oli jälleen aika tehdä päivityksiä. Mark Zuckerberg ja muut Facebookin kehittäjät esittelivät f8-konferenssissa uusia toimintoja, jotka muovaavat yhteisöpalvelua uuteen suuntaan. Tässä esiteltyinä profiilisivulla jo nyt pyörivä Ticker sekä tuleva profiilin kokonaisuudessaan muuttava Timeline.

Facebookin uudistuksia: Timeline ja Ticker


Torstaina, 22.9.2011, Facebook järjesti f8 Developer's Conference -tapahtuman San Franciscossa. Konferenssissa esiteltiin näyttävästi Facebookin uusia toimintoja, jotka tulevat lopulta voimaan kaikille yhteisöpalvelun käyttäjille. Koska kyseessä oli "uuden Facebookin" lanseeraus, oli tapahtumaa käsittelevä informaatio rakennettu Facebook-sivulle f8, mistä konferenssia pystyi seuraamaan mm. suorana lähetyksenä. Tällä hetkellä konferenssin aloituspuheenvuorot voi katsoa tallenteena kyseiseltä sivulta.


Timeline muokkaa profiilin uuden näköiseksi

Timeline on suurin muutos, jonka Facebookin käyttäjät tulevat kohtaamaan lähitulevaisuudessa. Toiminto on vielä toistaiseksi vain beta-testaajien käytössä, mutta aktivoituu pian kaikkien profiileihin.Sen lisäksi, että Timeline uudistaa profiilin ilmeen, jakaa se myös entistä enemmän tietoa käyttäjistä yhdellä silmäyksellä. Facebookin kehittäjät esittelivät Timelinen ikään kuin ihmisen elämäntarinana, jonka avulla kaverisi voivat tutustua sinuun ja elämääsi tarkemmin. Timeline näyttää, mitä minäkin vuonna olet tehnyt tai millaisia kuvia olet kulloinkin palveluun jakanut.

Facebook Timeline banneriesittely

Timelinen myötä Facebook kannustaa käyttäjiä jakamaan palveluun yhä enemmän tietoa itsestään ja menneisyydestään. Kuten videoesittelyssä näkyy, voi Timelinen avulla esitellä itsensä aina vauvaiästä nykypäivään saakka. Onko tämä sitten järkevää, sen päättää kukin käyttäjä itse. Kuvien jakamisessa kannattaa lisäksi aina muistaa, että sinulla on lupa julkaista kuvia, joita palveluun lataat.

Timelinea voi muokata määrittelemällä, kuka sen sisältöä näkee ja miten laajasti. Tämä vastaa käytännössä samaa asiaa kuin tällä hetkellä esimerkiksi tilapäivitysten näkyvyyden jakaminen valikoidusti kavereillesi. Joka tapauksessa Timelinen myötä käyttäjien kannattaa perehtyä tarkasti omiin yksityisasetuksiinsa, että jakaa itsestään julkiseksi juuri sellaista tietoa ja sellaisella laajuudella, kuin itse haluaa.

Mikäli kiinnostuit Timelinesta ja haluat päästä tutustumaan siihen tarkemmin, on Mashable julkaissut ohjeet Timelinen käyttöönotosta.

Ticker pyörii jo profiilisivun oikeassa reunassa

Facebook haastaa profiiliuudistuksellaan myös Twitterin. Lieneekö lisäksi sattumaa, että profiilisivulla jo nyt pyörivä Ticker kuulostaa englanniksi lausuttuna melko lailla samalta kuin Twitter? Tickerin tarkoitus on siirtää varsinaisesta uutisvirrasta käyttäjiä "häiritsevää" materiaalia pois. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tykkäyksiä tai vaikkapa Mafia Wars-tyyppisten pelien tilapäivityksiä.
Ticker kommentointimahdollisuus 2
Tickerin yksi ominaisuus on kommentointimahdollisuus suoraan uutisvirrassa pyöriviin päivityksiin. Kirjoittamalla kommentin tai tykkäämällä Tickerin päivityksistä, eivät kommenttisi ja tykkäyksesi mene enää entiseen tapaan Facebookin etusivun uutisvirtaan, vaan näkyvät kavereillesi Ticker-virrassa. Tämä uutisvirta vastaa käytännössä Twitterin tviittivirtaa sekä toiminnaltaan että nopeudeltaan.

Facebook on tehostanut lisäksi yhteistyötään Spotify-musiikkipalvelun kanssa. Molempia palveluja käyttävä henkilö voi nyt linkittää nämä keskenään ja näyttää Tickerissä kavereilleen, mitä musiikkia parhaillaan kuuntelee. Kaverisi voivat lisäksi kuunnella Spotifysta jakamaasi musiikkia Tickerin kautta.

Mikäli Ticker häiritsee silmääsi Facebookia käyttäessäsi, sen voi piilottaa näkyvistä.
Tickerin piilotus
Klikkaa näytön oikeassa alareunassa olevaa nuolikuvaketta, jonka löydät heti Tickerin alla sijaitsevan chat-ikkunan alakulmasta. Ticker ja chat-ruutu poistuvat näin näkyviltä ja näet alakulmassa vain tekstin "Keskustelu" sekä vihreän pallon, jonka vieressä näkyy palvelussa aktiivisina olevien kavereidesi määrä. Klikatessasi tästä uudelleen saat Tickerin jälleen näkyviin.


Lisää Facebookin uudistuksista voit lukea esimerkiksi näistä osoitteista:

Palaa otsikoihin | 3 Kommenttia | Kommentoi